След всеки кръг в края на сезона във Висшата Лига се

...
След всеки кръг в края на сезона във Висшата Лига се
Коментари Харесай

Суперкомпютър прогнозира титлата във ВЛ, ето как работи

След всеки кръг в края на сезона във Висшата Лига се вършат прогнози за спечелването на купата. И в случай че мнението на анализаторите и експертите може да бъде наречено субективно, то това на компютрите наподобява много забавно, тъй като би следвало да е лишено от страсти.

Компютърът на най-голямата аналитична и статистическа компания за процесите във футбола OPTA е именуван постоянно Суперкомпютър. До петък любимец за продобиване на трофея бе Ливърпул. Шансовете на мърсисайдци бяха оценени на 45%. Следваха Манчестър Сити с 33.6 и по-късно Арсенал с 21.4%.

Мачовете от уикенда обаче трансформираха това нареждане.

Вече любимец е Манчестър Сити с 39.7%, следва Ливърпул с 31.3% и финален продължава да бъде Арсенал, само че към този момент с 29%. Интересното е, че действителното класирането е тъкмо противоположното – водят „ артилеристите “, след тях са мърсисайдци и трети е съставът на „ жителите “. Но и трите отбора са събрани в границите на 1 точка.

Как работи този Суперкомпютър?

- Моделът за прогнозиране на Opta прави оценка вероятността тимовете да завършат на всяка позиция в надпреварата. Следователно можем да забележим какъв брой сполучлив ще бъде сезонът на даден тим, без значение дали става въпрос за възможностите му за изпадане или за купата.

- Моделът прави оценка вероятността за изхода на всеки мач (победа, тъждество или загуба), като употребява класацията на Opta Power Rankings, както и спомагателна информация за исторически и скорошни представяния на тимовете.

- Моделът регистрира силата на съперниците, като употребява тези вероятности за краен излаз от мача и симулира оставащите дуели в съответното съревнование хиляди пъти. Анализирайки резултата от всяка от тези симулации, моделът може да види какъв брой постоянно тимовете приключват на всяка позиция в лигата, с цел да сътвори окончателните упования.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР